Cum sa alegi corect lavabila de interior? Sfaturi practice

Cum sa alegi corect lavabila de interior? Sfaturi practice

Procesul de renovare a locuintei, desi plin de provocari, se dovedeste la final un real succes. El implica, in majoritatea cazurilor, si zugravirea peretilor, o sarcina inedita si, aparent, destul de complicata, deoarece trebuie sa stim atat ce materiale ne sunt necesare, cat si cum sa le alegem corect.

In prezentul articol ne vom concentra atentia asupra lavabilei de interior pentru ca, din moment ce va aflati aici, deja ati decis ca aceasta sa fie cea care va schimba aspectul incaperii/incaperilor. Inainte insa de a va oferi cateva sfaturi privind alegerea vopselei, trebuie insa sa mai punctam cateva lucruri.

Aplicarea lavabilei de interior – sarcina dvs. sau a unui zugrav cu experienta?


Pentru obtinerea unui rezultat impecabil este necesar ca toate materialele alese pentru zugravire sa fie de calitate. In cazul in care v-ati asumat dvs. sarcina vopsirii, trebuie sa stiti ca, pe langa alegerea lavabilei de interior, este nevoie sa achizitionati si alte produse.

De exemplu, in cazul in care peretii prezinta mici defectiuni, veti avea nevoie de material de umplere (glet). De asemenea, pentru o mai buna aderenta a vopselei lavabile de interior, pe pereti trebuie aplicat inainte un strat de grund. Tot in procesul de zugravire veti avea nevoie de role, pensule pentru retusuri si pistol electric pentru zugravit, precum si de folii de plastic pentru protejarea mobilierului. 

In cazul in care lasati totul in seama unui zugrav, procesul se simplifica cu mult. Va va ramane indeosebi sarcina de a gasi lavabila de interior, de a alege amorsa si gletul; alegerea gletului va fi mult mai usoara deoarece veti beneficia si de sfaturile specialistului. Chiar si-asa, tot este important sa cunoasteti cat mai multe informatii despre produsele pe care le achizitionati, pentru a sti daca ati investit corect si pentru a supraveghea mai bine lucrarile. Asadar, haideti sa vedem ce este lavabila de interior si cum sa o alegeti corect!


Ce este lavabila de interior?


In trecut, atunci cand doream sa schimbam aspectul peretilor apelam la varul clasic, inca indragit de multe persoane pentru proprietatile sale antibacteriene. Insa acesta avea si are in continuare multe minusuri, unul dintre acestea fiind dat de faptul ca peretii, odata murdariti, nu mai pot fi curatati. In plus, sa nu uitam ca de fiecare data cand ne apropiam de un perete astfel varuit hainele noastre aveau de suferit.

Lavabila a aparut ca o solutie pentru toate aceste probleme, fiind suficient de rezistenta la spalare si usor de aplicat. Producatorii au reusit in ultimii ani sa o imbunatateasca constant, iar acum se gaseste in numeroase variante, de la cea clasica destinata zugravirii camerelor in care nivelul umiditatii este unul normal, la cea cu proprietati anti-bacteriene si anti-igrasie, destinata bailor si bucatariilor.


Sfaturi pentru alegerea lavabilei de interior


In esenta, toate lavabilele de interior sunt rezistente la spalare. Totusi, multe dintre caracteristicile acestora difera nu doar in functie de tip, ci si in functie de producator, de aceea este important sa analizati bine produsele din aceasta categorie inainte de a achizitiona. Acum, haideti sa vedem ce trebuie sa luati in considerare atunci cand alegeti vopseaua lavabila de interior!


Criterii tehnice/functionale


Este important sa aveti in vedere factori precum: gradul de rezistenta al vopselei lavabile de interior la murdarie si patare, gradul de lavabilitate al acesteia, puterea sa de acoperire, randamentul, rezistenta la mucegai si protectia antibacteriana.

In ceea ce priveste rezistenta la pete si murdarie, aceasta caracteristica este importanta indiferent de tipul incaperii in care va fi utilizata lavabila. Tot extrem de importanta este si rezistenta la spalare - cele mai bune produse de pe piata avand o rezistenta la peste 200 cicluri de spalare. Daca este vizata zugravirea baii sau bucatariei, atunci este important ca vopseaua aleasa sa aiba si o rezistenta mare la mucegai, precum si protectie antibacteriana.

In ceea ce priveste randamentul, trebuie sa luati in calcul cati metri patrati puteti sa acoperiti cu un litru de produs. Apoi, pentru a afla cantitatea potrivita nevoilor dvs., este necesar sa faceti cateva calcule simple: calculati perimetrul camerei, apoi inmultiti-l cu inaltimea peretelui; din rezultat scadeti suprafata ferestrelor si usilor (de exemplu, daca usa are 2 mp si fereastra 3 mp, scadeti din rezultat 5 mp); apoi, impartiti valoarea obtinuta la suprafata ce poate fi acoperita cu un litru de vopsea, informatie pe care o gasiti pe produs.

Important! Este mereu bine sa aveti la indemana si rezerve de lavabila, puterea de absorbtie a peretelui putand fi un inamic nevazut in faza initiala.


Criterii estetice


In magazinele de profil, vopseaua lavabila de interior se gaseste intr-o gama variata de nuante. Este important ca, atunci cand selectati produsul dorit, sa tineti cont de faptul ca nuanta trebuie sa se gaseasca in armonie cu restul elementelor din incapere/incaperi.

De exemplu, pentru camerele de dimensiuni mici alegeti nuante deschise, ce vor oferi mai multa luminozitate si senzatia de mai mult spatiu. Apoi, tineti cont in procesul de selectie de nuantele mobilierului si de decoratiuni, deoarece, in cazul in care alegeti incorect, atmosfera poate avea mult de suferit. Pentru un aspect aparte, puteti sa optati pentru pereti de o anumita culoare si tavan intr-o nuanta mai luminoasa - insa, de asemenea, aveti grija la modul in care combinati culorile. Pentru a fi sigur de succes, optati pentru aceleasi culori in mai multe nuante sau intensitati.

In concluzie, vopseaua lavabila de interior nu este atat de greu de ales. Daca alegeti in functie de sfaturile de mai sus si, de asemenea, tineti cont si de producator, rezultatele vor fi pe masura asteptarilor. Noi va recomandam lavabilele de interior Savana, Duraziv și Apla, pe care le gasiti si in portofoliul nostru. Pentru mai multe detalii, nu ezitati sa ne contactati!

Comentarii