Cea mai buna vopsea lavabila de interior: sfaturi si recomandari

Cea mai buna vopsea lavabila de interior: sfaturi si recomandari

O vopsea lavabila de interior buna presupune un timp de aplicare scurt, o putere de acoperire mare, mentinerea culorii pentru o perioada indelungata s rezistenta la spalari repetate. Acestea sunt doar o parte dintre caracteristicile care au transformat vopseaua lavabila intr-o alegere atat de populara pentru interioarele caselor din intreaga lume.

Dincolo de aceste considerente, insa, atunci cand ai nevoie sa achizitionezi vopsea lavabila de interior, lucrurile se pot complica: pe piata exista o multime de alternative, iar alegerea celei mai bune dintre acestea poate deveni o misiune destul de dificila daca nu stii exact ce cauti sau daca nu cunosti caracteristicile fiecarui tip de vopsea in parte.

Tocmai de aceea, in cele ce urmeaza te invitam sa descoperim impreuna cum putem alege cea mai buna vopsea lavabila de interior.

Tipuri de vopsea lavabila

Inainte sa pleci la cumparaturi trebuie sa te asiguri ca stii cu exactitate ceea ce vrei sa achizitionezi. Pentru a bifa acest lucru trebuie sa cunosti tipurile de vopsea lavabila care sunt disponibile in comert, precum si specificatiile tehnice care le diferentiaza.

In general, o vopsea lavabila de interior se incadreaza intr-o anumita tipologie in functie de rezistenta la spalare, de locul in care este aplicata, precum si in functie de alte proprietati si particularitati pe care le detaliem mai jos.

Astfel, in functie de rezistenta la spalare, in comert exista urmatoarele tipuri de vopsea:

  • Vopsea semi-lavabila (acest tip de vopsea are toate caracteristicile vopselei lavabile, insa se diferentiaza prin faptul ca, desi poate fi spalata, nu rezista la foarte multe spalari);
  • Vopsea lavabila (acest tip de vopsea este mat, rezista la foarte multe spalari, iar culoarea ramane constanta in timp, deci nu va avea nevoie de retusuri ulterioare);
  • Vopsea superlavabila (in acest caz vorbim despre o vopsea cu un aspect mai lucios, care poate fi curatata chiar si de sute de ori).

In functie de locul in care se aplica, vopseaua lavabila se imparte in urmatoarele sub-categorii:

  • Vopsea lavabila de interior (asa cum sugereaza si numele, se aceasta se foloseste exclusiv pentru interioare si nu rezista in conditii specifice exteriorului, de exemplu la temperaturi foarte mari sau in conditii de umezeala);
  • Vopsea lavabila de exterior (acest tip de vopsea lavabila a fost gandit special pentru a rezista in diverse conditii meteo, fiind foarte rezistent mai ales la umezeala si la temperaturi foarte mari, dar si la temperaturi foarte scazute).

De asemenea, in functie de proprietati vom gasi in comert urmatoarele tipuri de vopsea lavabila:

  • Vopsea lavabila antibacteriana (impiedica formarea bacteriilor si mentine mediul din locuinta sanatos);
  • Vopsea lavabila antimucegai (acest tip de vopsea impiedica formarea sporilor de mucegai);
  • Vopsea lavabila rezistenta la intemperii (acest tip de vopsea amplifica toate caracteristicile de rezistenta ale vopselei lavabile de exterior, fiind deosebit de rezistenta la umeazeala, frig sau caldura);
  • Vopsea lavabila cu super-putere de acoperire (in cazul acestei vopsele, cu o cantitate mica vei putea vopsi o suprafata mare);
  • Vopsea lavabila cu protectie speciala impotriva murdariei (acest tip de vopsea contine compusi speciali care impiedica murdaria sa patrunda in structura sa, ceea ce inseamna ca peretii vopsiti astfel vor fi mult mai usor de curatat).

De asemenea, vopseaua lavabila are diverse sub-categorii si in functie de particularitatile pe care le prezinta:

  • Vopsea lavabila cu teflon (acest tip de vopsea are protectie speciala atat impotriva zgarierii, cat si impotriva patarii);
  • Vopsea cu latex (vopseaua cu latex este foarte rezistenta la spalari repetate);
  • Vopsea cu ioni de argint (aceasta vopsea este indicata mai ales pentru mediile in care se duce o lupta constanta impotriva bacteriilor – vorbim aici despre clinici stomatologice, spitale, clinici, unitati de primire a urgentelor etc.);
  • Vopsea cu protectie impotriva frecarii si a ingalbenirii premature.

Lavabila de interior

Fie ca este aplicata intr-un spatiu de trecere (un hol) sau intr-o camera in care petrecem mai mult timp (intr-un living sau intr-un dormitor, de exemplu), vopseaua lavabila de interior ofera o nota de rafinament intregii incaperi si, in plus, se va dovedi foarte rezistenta la spalari repetate si isi va pastra constanta culorii in timp.

Lavabila de exterior

Vopseaua lavabila pentru exterior este o alegere foarte inspirata pentru orice fel de spatiu exterior (vorbim aici despre pereti, garduri etc.) pentru ca are proprietati speciale care asigura o rezistenta foarte mare la curatari repetate, la radiatii UV, la intemperii si alte conditii meteo extreme, precum si la ciclurile de inghet-dezghet.

Caracteristici vopsea lavabila de interior vs vopsea lavabila de exterior

In cele ce urmeaza iti propunem sa aflam impreuna care sunt caracteristicile fiecarui tip de vopsea in parte.

Astfel, printre caracteristicile (si, implicit, printre avantajele alegerii) vopselei lavabile de interior se numara si urmatoarele:

  • putere mare de acoperire (aceasta caracteristica o transforma intr-o solutie rapida inclusiv pentru renovari);
  • versatilitate si aderenta deosebita (asta inseamna ca poate fi folosita pentru orice fel de spatiu, inclusiv pentru bai sau pentru bucatarii, adica pentru peretii acelor spatii in care vopseaua se poate prinde mai greu);
  • gradul de luminozitate oferit spatiului este mai mare decat in cazul altor tipuri de vopsea si, asa ca incaperea va parea mult mai luminoasa decat este in realitate;
  • estompeaza in mod natural defectele si asperitatile de pe orice tip de suport, oferind un aspect impecabil.

La polul opus, daca vorbim despre caracteristicile vopselei lavabile de exterior, nu putem sa nu le amintim pe urmatoarele:

  • compozitie gandita special pentru a face fata cu brio factorilor de mediu (caldura excesiva, temperaturi foarte scazute, umezeala etc.);
  • putere mare de acoperire (la fel ca in cazul vopselei lavabile pentru interior, si vopseaua lavabila de exterior are o putere de acoperire mare, ceea ce inseamna ca nu vei avea nevoie de o cantitate foarte mare pentru a putea obtine un rezultat excelent);
  • usurinta cu care se curata (o poti curata si spala ori de cate ori doresti fara teama ca stratul va fi deteriorat);
  • este foarte rezistenta, putand face fata cu brio chiar si socurilor mecanice sau presiunii exercitate de diverse obiecte care sunt sprijinite de peretele respectiv.

Cea mai buna lavabila de interior: proprietati si caracteristici

Acum ca am aflat care sunt tipurile de vopsea lavabila pe care le gasesti disponibile in comert si care sunt proprietatile acestora, e timpul sa aflam si cum ne putem asigura ca alegem cea mai buna vopsa lavabila de interior.

In general vei observa ca toti producatorii ofera recomandari vopsea lavabila interior in diverse sectiuni din site-urile lor sau ca au sectiuni speciale de vopsele lavabile recomandate, insa cum poti stabili daca propunerile respective sunt, intr-adevar, cele mai potrivite pentru peretii locuintei tale?

Mai jos iti prezentam, asadar, cateva criterii in functie de care poti stabili cu usurinta daca vopseaua lavabila pe care vrei sa o cumperi este cea mai buna pentru locuinta ta.

Grad de lavabilitate

Gradul de lavabilitate este un criteriu foarte important, acesta fiind elementul care iti arata cat de rezistenta este vopseaua aleasa la spalare.

Asadar, asa cum aminteam undeva mai sus, vei avea de ales dintre vopsea semilavabila (de regula aceasta rezista la un numar de aproximativ 40-50 de spalari, nu mai mult), vopsea lavabila (rezista la aproximativ 100 de spalari) si vopsea superlavabila (aceasta va rezista la un numar de circa 200 de spalari).

Putere de acoperire

Puterea de acoperire este al doilea criteriu pe care trebuie sa il iei in considerare atunci cand incerci sa iti dai seama daca o vopsea lavabila este potrivita pentru necesitatile peretilor locuintei tale.

O vopsea cu un grad de acoperire foarte bun inseamna ca peretele va prinde culoare inca de la aplicarea primului stat, iar aceasta caracteristica este exprimata pe recipient (sau pe eticheta, dupa caz) in litri pe metru patrat.

Pentru a obtine cel mai bun rezultat ar trebui sa te asiguri, asadar, ca vopseaua aleasa de tine asigura o acoperire de cel putin 10 mp la 1 l de vopsea.

Grad de aderenta

In functie de textura peretilor pe care urmeaza sa ii zugravesti va trebui sa alegi o vopsea cu un grad de aderenta potrivit. In general este ideal sa aplici in prealabil si un strat de amorsa, pentru ca aderenta sa fie foarte buna, insa pot exista si situatii in care aderenta „din fabrica” a vopselei sa se dovedeasca foarte importanta, de exemplu, in cazurile peretilor lacuiti sau acoperiti cu tencuiala decorativa (in aceste cazuri vei avea nevoie de o vopsea cu un grad de aderenta foarte mare).

Tocmai de aceea este foarte important sa te documentezi si sa ceri comerciantului sa te ajute sa alegi produsul care are cea mai buna aderenta.

Timp de uscare

In ceea ce priveste timpul de uscare, cea mai buna vopsea lavabila de interior pe care o poti alege este cea care promite un efect super-rapid de uscare (in general o vopsea cu efect rapid de uscare se va usca in doar cateva ore).

Poti alege, insa, si produse cu o putere de uscare de pana la 24 de ore pentru ca si in cazul acestora vei putea sa economisesti timp important, pe care il poti dedica altor activitati.

Top 5 vopsele lavabile de interior recomandate de specialistii nostri

Si daca tot aminteam undeva mai sus de vopsele lavabile recomandate si de recomandari vopsea lavabila interior, in cele ce urmeaza iti prezentam si noi un top 5 vopsele care te vor ajuta sa obtii rezultatele dorite.

  1. Vopsea lavabila de interior igienizanta Duraziv Tempera cu var

Acest tip de vopsea lavabila este ideal pentru o finisare rapida, rafinata, dar si pentru lucrari de renovare care impun folosirea unor materiale naturale.

Printre avantajele utilizarii acestui tip de vopsea se numara si permeabilitatea excelenta la vapori, faptul ca nu contine solventi si biocizi (este un igienizant 100% natural), mirosul proaspat pe care il confera incaperii dupa aplicare, precum si continutul de var stins care impiedica aparitia mucegaiului.

  1. Vopsea lavabila alba Duraziv Profimat

Aceasta vopsea lavabila este ideala atat pentru protectia si decorarea suprafetelor minerale interioare noi, cat si pentru renovarea suprafetelor acoperite cu vopsele pe baza de dispersii.

Dincolo de asta, poti folosi aceasta vopsea lavabila si pentru suprafetele tapetate, iar efectul obtinut va fi de fiecare data excelent: finisajele obtinute astfel sunt uniforme, extra-mate, nu prezinta dare si, in plus, sunt usor de retusat. Printre avantajele utilizarii se mai numara si continutul redus de COV, precum si puterea mare de acoperire.

  1. Vopsea latex superlavabila alba, cu aspect satinat

Aceasta vopsea lavabila este perfecta pentru zonele de trecere, in care peretii se pot murdari mai repede (holuri, sali de conferinte, camere de hotel etc.), dar si pentru spatiile care au nevoie de decontaminari frecvente (in general cele din spitale, clinici, unitati de primire a urgentelor etc.).

Durata de viata foarte mare, aspectul deosebit (datorita formulei unice Cross- Linking Technology), gradul mare de reflexie a luminii (care o face ideala pentru incaperile fara acces la lumina naturala) sau pelicula ultra-lavabila sunt doar cateva dintre avantajele care vin la pachet cu achizitionarea acestei vopsele.

  1. Vopsea superlavabila alba fara miros Ecolabel, cu Kauciuc

Acest tip de vopsea lavabila este un produs certificat Ecolabel si atestat in ceea ce priveste aerul din interior. Este ideala pentru renovari (inclusiv pentru cele care se fac iarna, in conditiile unor temperaturi scazute) si poate fi folosita chiar si pentru spatiile locuite de copii si de persoane cu diverse alergii (deoarece are o formula fara miros si nu contine sustante toxice cu potential iritant).

Puterea de acoperire foarte mare, pelicula perfect elastica, aditivata cu Kauciuc, certificarea zero COV, precum si faptul ca poti locui in spatiul respectiv in aceeasi zi dupa ce ai zugravit peretii sunt doar cateva dintre avantajele utilizarii acestui tip de vopsea lavabila.

  1. Vopsea lavabila Duraziv pentru baie si bucatarie

Aceasta vopsea are o formula cu o concentratie de substante biocide de suprafata care asigura o rezistenta de durata atat la actiunea degradanta a mucegaiului, cat si la actiunea umezelii. Tocmai de aceea este ideala pentru incaperi precum bai, bucatarii, pivnite, terase inchise etc.

Printre avantajele utilizarii acestei vopsele lavabile se numara si gradul foarte mare de aderenta, rezistenta la abur si umezeala, usurinta cu care poate fi aplicata, randamentul foarte mare, precum si faptul ca le permite peretilor sa respire.

In concluzie, acum ca ai aflat cum poti departaja o vopsea lavabila de interior buna de o alternativa mai putin buna nu ne mai ramane decat sa te invitam sa descoperi si restul optiunilor disponibile din catalogul nostru de produse pentru zugravirea interioarelor.

Succes cu procesul de renovare, iar daca ai nevoie de informatii sau de recomandari suplimentare, nu uita ca echipa noastra de specialisti iti sta tot timpul la dispozitie.

Comentarii