Recomandari pentru curatarea si dezinfectarea suprafetelor: cum sa te protejezi corect de virusul COVID-19

Recomandari pentru curatarea si dezinfectarea suprafetelor: cum sa te protejezi corect de virusul COVID-19

Ca si alte coronavirusuri, si SARS-CoV-2 (sau COVID-19, asa cum mai este cunoscut) este un virus cu un invelis exterior lipidic, ceea ce il face mai susceptibil la dezinfectanti, comparativ cu alte virusuri care nu au niciun fel de invelis exterior.

Tocmai de aceea este foarte important ca obiectele si suprafetele pe care le folosim (sau pe care urmeaza sa le folosim) sa fie dezinfectate constant, pentru a putea diminua potentialul urias de transmitere pe care il are.

Cu toate acestea, atunci cand ne hotaram sa dezinfectam sau sa curatam suprafetele si obiectele pe care le folosim, de cele mai multe ori nu stim exact nici ce dezinfectanti suprafete sunt cei mai potriviti si nici ce inseamna o dezinfectare corecta a unei suprafete.

In acest context te invitam sa aflam impreuna care sunt cele mai eficiente tipuri de dezinfectant, precum si recomandarile specialistilor legate de procesul de dezinfectare si de curatare corecta a unei suprafete sau a unui obiect.


Dezinfectare vs curatare a suprafetelor


In primul rand trebuie sa stii ca, desi la prima vedere ne pot parea sinonime, procesele de curatare si de dezinfectare sunt diferite.

Astfel, curatarea unei suprafete presupune indepartarea germenilor, a impuritatilor sau a altor urme de murdarie, insa nu si eliminarea acestora. Cu toate acestea, curatarea este un proces foarte util pentru ca, in urma acesteia, numarul agentilor patogeni este redus considerabil, prin urmare scad si sansele de raspandire.

De cealalta parte, dezinfectarea unei suprafete implica utilizarea unor substante chimice si eliminarea germenilor. Dezinfectarea nu inseamna neaparat ca suprafata a fost curatata, insa garanteaza eliminarea germenilor, ceea ce diminueaza sansele de rapandire.

In concluzie, ambele actiuni diminueaza sansele de raspandire a agentilor patogeni, insa in moduri diferite.


Dezinfectarea suprafetelor: ce tip de dezinfectant alegem?


Daca vorbim despre recomandari privind dezinfectarea suprafetelor, este foarte important sa stii cum sa alegi dezinfectantii potriviti. Noi iti recomandam sa alegi un dezinfectant pe baza de clor sau un dezinfectant pe baza de peroxid de hidrogen.

In cele ce urmeaza iti prezentam si cateva informatii care sa te ajute sa folosesti corect aceste doua tipuri de dezinfectanti.

Un dezinfectant pe baza de clor are la baza, asa cum sugereaza si numele, clor activ concentrat si este foarte util pentru suprafetele contaminate moderat si puternic.

Poti folosi un astfel de dezinfectant pentru toalete, pardoseli, beton, gresie, dar si pentru peretii care au faianta. Ar trebui, insa, sa ai grija ca dupa utilizare sa aerisesti foarte bine incaperea pentru ca mirosul clorului poate fi puternic.

De cealalta parte, un dezinfectant suprafete pe baza de peroxid de hidrogen este compus dintr-un amestec virucid al carui scop este de a igieniza si dezinfecta suprafetele.

Modul in care actioneaza un astfel de dezinfectant permite oprirea transmiterii unui virus atat in aer, cat si pe suprafete, prin urmare acest tip de dezinfectant poate fi o investitie ideala pentru persoanele care vor sa se asigure ca au indepartat orice potential pericol de pe suprafetele si obiectele pe care urmeaza sa le atinga.

Acestea sunt doua dintre cele mai bune tipuri de dezinfectant suprafete COVID, insa, desigur, te poti indrepta si spre alte variante disponibile in comert. Totul e ca, inainte de a face o alegere, sa te documentezi si sa te asiguri ca produsul ales este, intr-adevar, eficient in lupta cu agentii patogeni.

De asemenea, otetul si alte produse naturale care sunt recomandate deseori pe diverse retele sociale, de catre persoane care nu au o pregatire epidemiologica, trebuie evitate pentru ca nu indeparteaza virusul COVID-19.


Recomandari privind dezinfectarea suprafetelor


Dupa ce am descoperit impreuna care este cel mai bun dezinfectant suprefete Covid, iti propunem sa trecem in revista si cateva recomandari care te vor ajuta sa dezinfectezi corect suprafetele si obiectele cu care intri in contact.

Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din Statele Unite ale Americii incurajeaza populatia sa curete si sa dezinfecteze frecvent toate suprafetele atinse (clante de usi, mese, manere, intrerupatoare de lumina, robinete etc.).

Acest indemn devine si mai relevant in contextul spuselor reprezentantilor Centrului European de Control al Bolilor Transmisibile, care au declarat recent ca timpul in care virusul COVID-19 poate supravietui pe o suprafata oarecare se situeaza undeva in limita a cateva zile (estimarea a fost facuta pe baza informatiilor legate de perioada de supravietuire a unor virusuri din aceeasi familie). Tocmai de aceea este foarte important sa cureti si sa dezinfectezi corect orice suprafata cu care stii ca vei intra in contact.

De asemenea, este recomandat ca inainte sa folosesti dezinfectantul ales sa iti aloci timp si pentru citirea etichetei acestuia pentru ca acolo gasesti toate informatiile necesare despre modul corect de utilizare, precum si toate masurile de precautie pe care trebuie sa le iei inainte si dupa folosire.

Cum dezinfectam, asadar, corect?


In primul rand trebuie sa te asiguri ca porti manusi de unica folosinta atunci cand cureti si dezinfectezi suprafete care suspectezi ca ar putea fi contaminate. Ulterior, manusile trebuie aruncate, iar mainile vor fi curatate cu apa si sapun.

De asemenea, daca suprafetele sunt murdare va trebui sa le cureti cu apa si sapun sau cu detergent inainte de a trece la dezinfectarea propriu-zisa.

Pentru dezinfectare se recomanda, asa cum aminteam undeva mai sus, dezinfectanti pe baza de clor, peroxid de hidrogen sau solutii diluate pe baza de alcool (cu cel putin 70% alcool).

In ceea ce priveste aplicarea dezinfectantului, cel mai bine este sa folosesti o carpa moale sau o laveta umeda.

Important: nu folosi substante despre care ai auzit ca functioneaza, insa care nu au fost testate in niciun fel sau substante recomandate de persoane fara pregatire medicala.

In concluzie, acestia sunt, in linii mari, pasii care trebuie urmati pentru dezinfectarea eficienta a suprafetelor.

Dincolo de aceste recomandari privind dezinfectarea suprafetelor ar trebui sa te asiguri, de asemenea, ca tu si familia ta va spalati mainile foarte des cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde.

Nu in ultimul rand, nu uita sa porti masca ori de cate ori este nevoie, pentru a putea proteja atat sanatatea ta si pe cea a membrilor familiei tale, cat si sanatatea persoanelor din jurul tau.

Noi iti dorim sanatate, iar daca ai nevoie de informatii sau de recomandari suplimentare, nu ezita sa ne contactezi, echipa noastra de specialisti iti sta tot timpul la dispozitie.

Comentarii