De ce este importanta cromatica in alegerea tencuielii decorative?

De ce este importanta cromatica in alegerea tencuielii decorative?

Aspectul exterior al casei este o adevarata carte de vizita pentru toti cei care ii calca pragul, prin urmare tencuiala decorativa joaca un rol foarte important nu numai din punct de vedere al protectiei pe care o ofera, ci si din punct de vedere estetic.

Cromatica, in cazul tencuielii decorative de exterior, trebuie sa aduca un plus de eleganta si sa fie in concordanta cu celelalte elemente din exteriorul casei. In acest context, alegerea culorilor potrivite poate parea – la prima vedere – dificila, insa odata ce ai la indemana toate informatiile, vei descoperi ca procesul decizional se simplifica substantial.

In cele ce urmeaza iti propunem, asadar, sa descoperim impreuna de ce este importanta cromatica atunci cand vine vorba despre tencuiala decorativa de exterior si cum poti sa te asiguri ca faci cea mai buna alegere in materie de nuante tencuiala decorativa / culori tencuiala decorativa.

Culori tencuiala decorativa: avantajele si dezavantajele nuantelor inchise si a celor deschise

Culoarea este un factor important atunci cand alegem tencuiala decorativa si, asa cum aminteam anterior, in general este indicat sa existe o oarecare armonie intre culoarea tencuielii si diverse alte elemente precum culoarea tamplariei, a usii de la intrare sau a acoperisului.

In comert vei gasi, in general, doua alternative: culori deschise si culori inchise, fiecare dintre acestea avand o gama variata de avantaje si dezavantaje.

Culorile deschise

Nuantele deschise ofera, de regula, senzatia de lumina si de spatiu generos, prin urmare locuinta va parea mai mare decat in realitate, insa trebuie sa iei in considerare si reversul monedei: culorile deschise nu sunt foarte rezistente la murdarie, iar petele care apar in timp vor fi mult mai vizibile.

Dincolo de considerentele legate de rezistenta mai mica la murdarie, nuantele deschise au, insa, avantajul de a fi mai rezistente la razele UV.

Culorile inchise

Nuantele inchise sunt foarte rezistente la murdarie si praf, insa nu sunt atat de rezistente la razele UV, prin urmare culoarea se poate deteriora intr-un ritm mult mai rapid (comparativ cu tencuiala decorativa in nuante deschise).

De asemenea, ar mai fi bine sa stii ca nuantele inchise, sub actiunea puternica a razelor solare, pot creste semnificativ disconfortul termic, mai ales in timpul anotimpului cald.

Nuante tencuiala decorativa: trenduri internationale si recomandarile specialistilor Provatco

Dincolo de criteriile prezentate mai sus, atunci cand alegem cromatica pentru tencuiala decorativa de exterior trebuie sa avem in vedere si respectarea trendurilor din aceasta nisa. Evident, acest criteriu nu este obligatoriu, insa in cele mai multe cazuri va aduce fatadei casei tale un plus de actualitate si de rafinament.

Mai jos iti prezentam, asadar, cateva trenduri in materie de cromatica a tencuielii decorative de exterior, grupate sub forma unei serii de „tips & tricks”.

Cauta nuante prezente in mod natural in peisaj sau culori complementare. Cu alte cuvinte, daca locuinta este amplasata intr-o zona montana in care predomina culoarea verde a padurii, nu este o idee buna sa alegi culori diametral opuse nuantei dominante. Ideal este sa te documentezi, sa descoperi care sunt nuantele complementare culorii verde (poti incepe de aici), dar si psihologia din spatele culorilor alese (poti incepe de aici) si apoi sa alegi cea mai buna alternativa.

O idee cu care nu poti da gres: casele in nuante pamantii sau in nuante de rosu / brun-roscat sunt specifice zonelor montane pentru ca aceste tonalitati creeaza un contrast superb cu zapada si, pe langa acest aspect, sunt complementare si verdelui dominant din timpul verii, prin urmare imaginea de ansamblu a locuintei va fi una idilica. Desigur, aceste nuante pot fi folosite si pentru locuintele din marile orase, cu mentiunea ca, in acest caz, va trebui sa eviti supraaglomerarea vizuala (mai ales daca spatiul din jurul locuintei nu este generos).

Daca, dimpotriva, locuinta este situata in apropierea unei zone maritime (o casa de vacanta, de exemplu), atunci recomandarea noastra este sa optezi pentru culori deschise, neutre sau pentru culori care aduc aminte de mare.

Iar daca vorbim despre casele din marile aglomeratii urbane, in acest caz sunt recomandate culorile pale, neutre. Acestea nu doar ca se integreaza perfect in peisaj, dar au si avantajul de a fi mai rezistente in timp, prin urmare decolorarea se va produce intr-un ritm mult mai lent.

Evident, acelasi tip de rationament il poti aplica pentru fiecare tip de peisaj in parte.

Evita nuantele prea stralucitoare sau foarte vii. Daca nu corespund cu functia cladirii, existenta unor nuante prea stralucitoare/vii pe fatada va crea confuzie si va functiona ca element care perturba armonia generala a constructiei. In plus, culorile prea stralucitoare sunt asociate, de obicei, cu un aspect „ieftin”, prin urmare trebuie, pe cat posibil, evitate.

Tine cont de faptul ca efectul vizual tinde sa fie diferit. Cu alte cuvinte, culorile care sunt prezente pe o suprafata extinsa de exterior vor parea, de cele mai multe ori, mai deschise decat cele prezente pe o suprafata de dimensiuni mai mici.

Nu uita sa fii creativ(a). Un trend foarte proeminent din ultimii ani este cel al locuintelor care nu au un exterior cu o cromatica uniforma. Poti, asadar, sa fii creativ(a) si sa utilizezi combinatii de culori, avand grija, insa, sa pastrezi aceeasi linie stilistica si sa tii cont de designul exterior, de tematica interiorului, dar si de culorile tamplariei, ale acoperisului si ale usii de la intrare.

O idee cu care nu poti da gres: poti apela la o culoare dominanta, de fundal, cu mici accente in nuante complementare. Mai poti, de asemenea, sa asociezi culori analogice, care pot conferi fatadei o armonie cromatica speciala.

In concluzie, alegerea gamei de culori tencuiala decorativa / nuante tencuiala decorativa trebuie sa tina cont macar de o parte dintre criteriile enumerate mai sus, insa, in cele din urma, nu uita ca este important ca aceasta alegere sa reflecte, totodata, si preferintele/gusturile tale.

Tencuiala decorativa de exterior pe care o comercializam se pliaza perfect chiar si pe exigentele celor mai pretentiosi cumparatori si, in plus, orice nuanta poate fi personalizata in functie de solicitarile clientului. Daca doresti informatii suplimentare, nu ezita sa ne contactezi. O echipa de specialisti iti sta oricand la dispozitie cu toate sfaturile si recomandarile necesare pentru ca tu sa poti lua cea mai inspirata decizie.

Comentarii