Tencuiala decorativa – cat de importanta este granulatia?

Tencuiala decorativa – cat de importanta este granulatia?

Tencuiala decorativa este un termen generic pentru multe tipuri de tencuiala, atat pe baza de var, pentru interior, cat si pe baza de acril/silicon/silicat, preponderent pentru exterior. Termenul acopera o gama intreaga de tencuieli pentru finisaje decorative.

Tencuiala decorativa prezinta mai multe tipuri de textura si nu este simplu sa o alegem pe cea mai potrivita pentru casa noastra. O decizie buna se bazeaza pe intelegerea mai multor factori, respectiv modul in care se aplica tencuiala, gusturile fiecaruia in materie de estetica, disponibilitatea si durabilitatea materialelor, precum si capacitatea acestora de a ascunde fisurile.

Mai jos oferim o scurta descriere a granulatiei unora dintre cele mai des intalnite tencuieli decorative. Unele se potrivesc mai bine la interior iar altele la exterior. Nu am facut o evaluare din punctul de vedere al dificultatii tehnice de aplicare, deoarece acest lucru este relevant doar daca se cunoaste indemanarea persoanei care finiseaza lucrarea. De exemplu, chiar si cele mai bune echipe de tencuitori s-ar putea sa nu se priceapa la un anumit finisaj daca nu il aplica foarte des. Speram ca informatiile de mai jos sa te ajute sa iei cele mai bune decizii cu privire la tencuielile decorative pentru casa ta. 

Granulatia tencuialii decorative – ce trebuie sa stim?

Dimensiunea granulatiei pentru tencuiala decorativa pe care o alegi nu are efect doar asupra factorilor de ordin estetic, ci si asupra celor de ordin tehnic. De ce? Pentru ca regula este urmatoarea: grosimea de aplicare a stratului de tencuiala decorativa trebuie sa fie egala cu dimensiunea granulatiei. Asadar, pentru granulatie tencuiala decorativa de 1 mm, grosimea stratului aplicat va fi de 1 mm.

Multi clienti ne intreaba deseori daca dimensiunea granulatiei afecteaza modul de aplicare a tencuielii si / sau costurile cu materialele. In general, cu cat dimensiunea granulatiei este mai mare, cu atat va trebui sa cumperi mai mult material, deoarece gradul de acoperire scade odata cu cresterea dimensiunii granulatiei!

Granulatia tencuielii decorative pe care o oferim are diferite dimensiuni, astfel incat poti obtine efectul texturat preferat: de la granulatie foarte fina (1 mm) la granulatie foarte rugoasa (3 mm), avem materiale pentru toate gusturile!

Dimensiunea granulatiei influenteaza, de asemenea, usurinta cu care se aplica tencuiala decorativa. Pe baza experientei noastre tehnice, iti prezentam mai jos tipurile de granulatie cu toate avantajele si dezavantajele.

Granulatia de 1 mm

  • Granulatia de 1 mm este cea mai mica dimensiune de granulatie a tencuielilor noastre. Prin urmare, se aplica la o grosime de 1 mm, acesta fiind cel mai subtire strat de aplicare a tencuielilor decorative (grosimea la care aplici tencuiala trebuie sa se potriveasca cu dimensiunea granulatiei). Acest lucru inseamna, de asemenea, ca, in ceea ce priveste costul pe metru patrat, tencuiala cu granulatia de 1 mm va costa cel mai putin, deoarece, in comparatie cu tencuielile cu granulatii mai mari, cu o galeata de tencuiala decorativa cu granulatia de 1 mm vei acoperi cea mai mare suprafata.
  • In ceea ce priveste aspectul estetic, granulatia de 1 mm este cea mai fina tencuiala de finisaj pe care o oferim. In functie de preferintele pe care le ai, tencuiala decorativa aplicata in strat de 1 mm grosime iti va oferi un aspect uniform, care arata foarte frumos pe anumite suprafete.
  • Singurul dezavantaj al tencuielii cu granulatie de 1 mm este ca, fiind aplicata atat de subtire, vor iesi in evidenta problemele de textura sau urmele de mistrie din stratul de baza. De asemenea, aceasta tencuiala poate fi mai greu de aplicat din acest motiv dar si din cauza faptului ca trebuie sa aiba continuitate intr-un strat atat de subtire. Daca iti place tencuiala cu granulatie de 1 mm, atunci angajeaza un profesionist care are mana formata pentru acest tip de finisaj.

Granulatia de 1,5 mm

  • Tencuiala cu granulatia de 1,5 mm este cea mai populara dintre tencuielile noastre, motiv pentru care o aleg majoritatea cumparatorilor. Acest lucru se datoreaza faptului ca este usor de aplicat, are o acoperire buna, astfel incat are un randament foarte bun. Fiind putin mai texturata datorita granulatiei mai mari, ascunde si imperfectiunile din stratul de baza. Proprietarilor de case le place aceasta granulatie, deoarece nu are un aspect de finisaj realizat cu vopsea si nu este nici foarte texturata - o poti distinge doar cand privesti cu atentie!

Granulatia de 2 mm

  • Asa cum am spus mai sus, cu cat este mai mare dimensiunea granulatiei, cu atat este mai greu de aplicat tencuiala, deoarece, din cauza dimensiunii mai mari a granulatiei, apar urme inestetice la aplicare. De asemenea, o granulatie mai mare inseamna cheltuieli mai mari. Din nou, acest lucru se datoreaza faptului ca trebuie sa aplici tencuiala intr-un strat mai gros si, prin urmare, cu o galeata, acoperi o suprafata mai mica. Adevaratul beneficiu al granulatiei de 2 mm este ca ascunde imperfectiunile din stratul de baza si din substrat. in functie de preferintele tale, si, daca iti place place un aspect mai neregulat si bine texturat, tencuiala cu granulatie de 2 mm poate fi o alegere perfecta, oferind avantajul unei suprafete cu aspect uniform.

Granulatia de 3 mm

  • Alegerea unei tencuieli cu granulatie de 3 mm inseamna costuri mai mari. Din nou, acest lucru se datoreaza faptului ca, daca dimensiunea granulatiei este mai mare, cu o galeata de tencuiala se va acoperi o suprafata mai mica. Alegerea unei tencuieli cu granulatie de 3 mm poate fi mai costisitoare, in schimb iti ofera cel mai texturat finisaj, vizibil chiar si de la distanta. Un astfel de finisaj este cel mai greu de aplicat datorita faptului ca dimensiunea granulelor creeaza un efect de tragere, cu care poate fi mai greu de lucrat.

In concluzie:

  • Dimensiunea granulatiei pe care o doresc clientii este intotdeauna variata si depinde, intr-adevar, de preferintele fiecaruia. Speram ca aceasta postare pe blog clarifica avantajele si dezavantajele fiecarui tip de tencuiala decorativa si te ajuta sa iei o decizie mai buna. Trebuie sa mentionam faptul ca, uneori, marimea granulatiei poate afecta modul in care apare culoarea tencuielii. Granulatia mai mare poate provoca un efect de umbrire care face tencuiala sa para mai intunecata decat este de fapt.

Nu in ultimul rand, te invitam sa vizitezi mai des blogul nostru pentru mai multe informatii! Indiferent daca raspundem intrebarilor clientilor nostri sau oferim detalii despre produsele pe care le comercializam, scopul nostru este sa te ajutam sa iei o decizie informata. Daca ai intrebari suplimentare, ne poti scrie sau ne poti suna: avem o echipa tanara de consilieri tehnici care te ajuta cu placere!

Comentarii